LA MOCADORÀ

La Mocadorada és un costum originari de la ciutat de València que consisteix en regalar a la persona estimada, cada 9 d’octubre -diada de Sant Donís- un mocador ple de dolços de massapà amb les formes de les fruites i hortalisses de l'horta valenciana .

Al llarg de la història moltes comunitats, inclús pertanyents en àmbits culturals diferents i distants, han decidit dedicar una festa en honor als enamorats o, més genèricament, a l’amor. Aquest dia tots els que senten que estan enamorats ho demostren de forma extraordinària mitjançant la realització de determinades ofrenes i regals (flors, dolços, llibres...) a la persona estimada. 

Origen de la festivitat

La llegenda explica que quan el rei En Jaume va entrar a València el 9 d’octubre de 1238 després d’una estratègia de reconquesta que havia durat molts anys, els habitants de la ciutat van oferir a la seva esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena i senyal d’apreci, les fruites i verdures de l’horta valenciana en un plat de ceràmica embolicat dins de mocadors de seda.

El Nou d'Octubre, que coincidia amb la diada de Sant Donís, patró dels forners i pastissers, va començar a ser commemorada a partir de 1331 com a data de fundació del Regne de València i des d’aleshores s’ha anat celebrant sense interrupció. Des dels segles XV al XVIII, les festes de l’entrada del rei a la ciutat foren molt populars i consistien en el llançament d’uns coets especials, anomenats “piulets i tronadors”, des del terrat de molts edificis i especialment des de l’actual Palau de la Generalitat Valenciana.

Amb l’arribada de Felip V, però, s’aboliren tots els furs valencians i amb ells les festes del Nou d’Octubre, així com altres costums valencians. La història explica que, aleshores, el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers i confiters valencians, s’empescaren una manera de poder seguir celebrant la festa en honor al seu patró i al mateix temps diversificar la seva oferta. Per això, crearen la mocadorà: uns postres dolços que imitaven la forma dels piulets i tronadors i de les fruites i hortalisses. 


La Mocadorada

Hui, la mocadorada, també anomenada "mocaorà", és un mocador de roba agafat per les quatre puntes que conté tots aquests dolços artesans.  Les fruitetes són dolços fets de massapà cru de diferents colors i que tenen forma de diferents fruites i hortalisses (taronja, espàrrec, meló...). La mocadorada s’embolica primer dins un plàstic i després en un mocador de roba. Cada 9 d’octubre, tots aquells que es consideren enamorats regalen la mocadorada a la persona estimada en senyal d’amor, imitant així el que feren els habitants de la València quan el rei Jaume I arribà a la ciutat.

 

A la nostra escola, com que la situació sanitària no ens permet fer-la per menjar, l'hem fet amb pasta de sal i no ens ha quedat gens malament, no?

Feliç dia de Sant Donís i feliç 9 d'Octubre!!!

 









Comentaris

Publica un comentari a l'entrada