dilluns, 15 de juny de 2015

VISITA A L'OLLERIA

El divendres passat vam tindre la sort de visitar l'olleria del iaio de Manuel, i dic bé la sort perquè ja no queden ollers al nostre poble i malauradament s'ha perdut aquest ofici tant bonic. Per a qui no ho sapiga, perquè no és de La Vall d'Uixó, al nostre poble hi havia molts oficis artesans: espardenyers, ollers, i tots s'han perdut, a més i des d'ací faig una reivindicació, és molt trist que no hi haja un museu al nostre poble per a recordar-los a tots ells. 
Un oller és la persona que treballa l'argila per fer olles, perols, porrons, cassoles, etc. És per tant sinònim de terrisser. El seu treball el porten a terme a l'olleria, l'obrador on es troben totes les ferramentes i instal·lacions que li permeten fer les peces de fang, assecar-les, envernissar-les i coure-les.
En la Vall podem parlar de l'existència d'ollers des de 1532 on havia un  forn d'obra de terra ubicat a Zeneta, un dels antics pobles de la Vall.
A la Vall s'han comptabilitat fins a 15 olleries. 
Des d'aquest bloc volem donar les gràcies a Julio i Vicente per fer-nos arribar una xicoteta part de la seua saviessa, per la seua paciència amb nosaltres i per tractar-nos tant bé. De tot cor gràcies!!!
 
 
 
 
 
 
 

1 comentari:

  1. ¡Qué atentos se ven! Seguro que se lo pasaron fenomenal. Un beso.

    ResponElimina