NESPRES
El dimecres Manuel ens va dur una cistelleta de nespres que havia collit amb el seu pare.

La nespra és
el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és
originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es
va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle
XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va
adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins
llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie
d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica).
Com en totes
les fruites, el component majoritari en pes de la nespra es l’aigua (86%) i a
continuació els sucres fructosa i glucosa (12%), que ens aporten 47 kcal per
cada 100 g de fruita.
El contingut
en vitamines C i algunes del grup B és moderat, però en canvi destaca
lleugerament en d’altres:
Provitamina
A en forma de betacarotè: proporciona el color taronja característic de la nespra i és necessària
per tenir una retina sana. Ajuda a formar i mantenir la pell, els cabells i les
mucoses. És necessària per al creixement dels ossos i de les dents.
Vitamina B1
(tiamina): és
necessària per al metabolisme dels hidrats de carboni. És essencial per al
funcionament del sistema nerviós.
En relació
amb els minerals, la nespra ens aporta quantitats apreciables de:
Potassi: és un mineral imprescindible per a
la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i
evita les rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua
dins i fora de la cèl·lula.
Magnesi: es relaciona amb el funcionament
de l’intestí, els nervis i els músculs i a més forma part dels ossos i de les
dents, millora la immunitat i té un suau efecte laxant.
Actua com a
regulador intestinal, redueix
l’acidesa gàstrica, té efectes
antioxidants i és diürètic
i desinflamatori de la bufeta. Coneixieu les propietats dels nespres? Ara ja sabem alguna cosa més d'aquesta fruita saborosa i molt bona per a la salut!!!
Com podeu vore el plat va quedar buit, estaven molt bons, gràcies a Manuel i al seu pare!!!
La
nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya
japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al
Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a
arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els
fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones
de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia
anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el
nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
La
nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya
japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al
Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a
arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els
fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones
de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia
anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el
nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
La
nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya
japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al
Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a
arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els
fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones
de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia
anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el
nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
La
nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya
japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al
Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a
arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els
fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones
de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia
anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el
nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at:
http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada