dimecres, 13 de març de 2013

ORIGE DE LES FALLES

Ja s'apropa Sant Josep i al cole ja ho tenim quasi tot preparat per a celebrar un gran dia de la Cremà el divendres de vesprada. He pensat que no estaria mal conèixer bé l'orige d'aquesta festa...

L'orige de la festa de les Falles es remunta a l'antiga tradició dels fusters de la ciutat, que en vespres de la festa del seu patró Sant Josep, cremaven enfront dels seus tallers, als carrers i places públiques, els trastos inservibles junt amb els artefactes de fusta que empraven per a elevar els cresols que els il·luminaven mentres treballaven en els mesos d'hivern. Per eixe motiu el dia de la cremà (moment en què cremen els monuments fallers) sempre coincidix amb el dia 19, Festivitat de Sant Josep.
En el segle XVIII, les falles es reduïen a pires de materials combustibles que rebien el nom de falles i cremaven a poqueta nit de la vespra de Sant Josep.
Estes falles van anar evolucionant i carregant-se de sentit crític i irònic, mostrant-se sobretot en els monuments fallers escenes que reproduïen fets socials censurables.
Sobre 1870 es va perseguir durament els festejos populars com el Carnestoltes i les Falles. Esta pressió va provocar que en 1885 sorgira un moviment en defensa de les tradicions típiques, atorgant la revista La Traca premis als millors monuments fallers. Este fet va provocar la competició entre els veïns i va donar lloc al naixement de la falla artística, on no desapareixia la crítica, però predominava la preocupació estètica.
En 1929, es va crear el primer concurs de cartells per a fer promoció a la festa i en 1932 es va instaurar la Setmana Fallera. Va ser en estos anys quan les falles es van convertir en la festa major de la Comunitat Valenciana, arribant en l'actualitat a cremar-se més de set-centes falles entre grans i xicotetes, només a la ciutat de València.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada