dissabte, 10 de maig de 2014

NESPRES

El dimecres Manuel ens va dur una cistelleta de nespres que havia collit amb el seu pare.


La nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica). 


Com en totes les fruites, el component majoritari en pes de la nespra es l’aigua (86%) i a continuació els sucres fructosa i glucosa (12%), que ens aporten 47 kcal per cada 100 g de fruita.
El contingut en vitamines C i algunes del grup B és moderat, però en canvi destaca lleugerament en d’altres:
Provitamina A en forma de betacarotè: proporciona el color taronja característic de la nespra i és necessària per tenir una retina sana. Ajuda a formar i mantenir la pell, els cabells i les mucoses. És necessària per al creixement dels ossos i de les dents.
Vitamina B1 (tiamina): és necessària per al metabolisme dels hidrats de carboni. És essencial per al funcionament del sistema nerviós.
En relació amb els minerals, la nespra ens aporta quantitats apreciables de:
Potassi: és un mineral imprescindible per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i l’activitat muscular normal, i evita les rampes a les extremitats. A més, intervé en l’equilibri de l’aigua dins i fora de la cèl·lula.
Magnesi: es relaciona amb el funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs i a més forma part dels ossos i de les dents, millora la immunitat i té un suau efecte laxant.

Actua com a regulador intestinal, redueix l’acidesa gàstrica, té efectes antioxidants i és diürètic i desinflamatori de la bufeta. Coneixieu les propietats dels nespres? Ara ja sabem alguna cosa més d'aquesta fruita saborosa i molt bona per a la salut!!!
Com podeu vore el plat va quedar buit, estaven molt bons, gràcies a Manuel i al seu pare!!!

 




La nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf

La nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
La nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf
La nespra és el fruit de l’arbre anomenat nesprer del Japó (Eriobotrya japonica), que és originari de la Xina oriental, d’on es va estendre al Japó i a partir d’allí es va difondre a Europa cap al segle XVIII com a arbre ornamental. Durant el segle XIX se’n va començar a consumir els fruits a tota l’àrea mediterrània, on es va adaptar molt bé a les zones de cultiu dels cítrics, i va desplaçar el que fins llavors també s’havia anomenat nespra i que era el fruit d’una altra espècie d’arbre, el nesprer europeu (Mespilus germanica). - See more at: http://www.etselquemenges.cat/rebost/la-nespra#sthash.S4RS5dHg.dpuf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada