CONSELLS PER A LA COMPRA DE JOGUINES

Com que s'apropen dates en les que els xiquets i xiquetes reben, de vegades, més coses de les que demanen, m'ha semblat interesant plantejar algunes qüestions a l'hora de comprar joguines...



CONSELLS PER A LA COMPRA DE JOGUINES

La gran quantitat de joguines que hi ha al mercat, junt amb les fortes campanyes publicitàries d'aquestes dates, fan que la selecció de joguines supose una difícil elecció pels pares. Les joguines no per més cares són més entretingudes, i el que hem de valorar és que fomenten el desenvolupament intel·lectual, emocional i creatiu del xiquet/a.
Fer-se algunes preguntes abans, si aconseguim trobar resposta, ens pot ajudar a fer l'elecció:

1.- Serà divertit?
S'han de tenir en compte les necessitats i preferències dels xiquets i xiquetes, i no els gustos dels adults. Els destinataris de la joguina han de participar de la seva elecció. Si volem que una joguina tinga èxit, ha de ser propera al món del xiquet/a. Ens hem de fixar en l'activitat que proposa aquesta joguina, i si el joc serà atractiu i divertit. Si no és així, la joguina serà abandonada i substituïda per altres. Els nens i nenes juguen per divertir-se, no per aprendre.

2.- Continuarà  sent divertida?
Moltes vegades els nens i nenes demanen joguines perquè estan de moda, per la publicitat o perquè el tenen els seus amics. Hem de ser els adults els qui valorem si el desig per la joguina és real o momentani.

3.- És segur?
Totes les joguines comercialitzades a la Unió Europea han de complir la normativa. Totes les joguines passen proves d'inflamabilitat, assajos mecànics, anàlisis químiques i elèctriques.
Les joguines destinades a menors de tres anys no haurien de contenir peces menudes que l'infant es puga tragar. En cap cas poden ser o contenir materials que augmenten de grandària en contacte amb la saliva.
Els peluixos han de ser fabricats amb materials resistents al foc. Els ulls, orelles, ornaments, etc. han d'estar subjectes de manera que no es puguen desprendre.
Les joguines químiques han d'indicar la seva possible perillositat, així com les precaucions d'ús. Les elèctriques estan limitades a una tensió màxima de 24 volts. 


4.- És o sembla resistent?
Com qualsevol altre producte que adquirim, hem d'exigir que les joguines tinguen una durada acceptable. Les joguines que es trenquen amb facilitat creen hàbits que no afavoreixen el respecte per les coses.

5.- Qui jugarà, el nen o la nena o les joguines?
Les joguines han d'estimular la creativitat, la imaginació, la motricitat, la intel·ligència o qualsevol altre aspecte de la personalitat, i per això és important que permeten al xiquet/a un paper actiu en el joc. Els xiquets/es han de ser protagonistes del joc, i no simples espectadors. Són ells els qui han de jugar, no les joguines.

6.- És adequat a la seva edat?
Fixar-nos en l'etiquetatge de la joguina i plantejar-se si la mida és l'adequada perquè l'infant la puga manipular amb comoditat, si les funcions són adequades a la seva edat, etc. Hi ha joguines per a totes les edats, i una joguina no adequada a l'edat acabarà arraconada immediatament. És obligatori que en la caixa (o el paquet)  figure l'edat recomanada per a qui va destinada la joguina.

7.- Quantes joguines regalarem?
Suficients, que no excessives. No ajudarem els nostres fills i filles comprant-los tot el que demanen, sinó just el que necessiten.

8.- Quines joguines té?
Un altre aspecte que hem de tenir en compte és la varietat. No regalem sempre el mateix tipus de joguina; cada joc, cada joguina estimula un aspecte del seu creixement, sigui el d'habilitat manual o de moviment del cos, o intel·lectual, o de col·laboració en els jocs en equip, ja siguen els que estimulen a investigar, a descobrir, a experimentar. 

 9.- Si el meu fill em demana una nina, l'hi he de comprar?
Les joguines i els jocs no tenen sexe, si un xiquet ens demana una nina o una nena un camió s'han de regalar amb tota tranquil·litat. De passada contribuïm a eliminar algunes diferenciacions que s'estableixen socialment sobre aquest tema.

10.- Serà necessària l'ajuda d'un adult, i en cas de ser així, dispose de temps?
Hi ha joguines que necessiten de l'ajuda d'adults, per exemple per muntar-les, de res serveix regalar-les als nostres fills si no els podem regalar el més valuós per ells, el nostre temps. Més important que les joguines és el temps que podem dedicar a jugar i divertir-nos amb ells. Un altre aspecte important del joc i les joguines és la possibilitat de ser compartida amb companys i companyes.

Altres recomanacions:
Provar l'ús de la joguina a la mateixa tenda.
Comprovar que continguen les oportunes instruccions d'ús, precaucions, etc.
Demanar factura i guardar sempre el tiquet o comprovants, ja que ens seran indispensables en cas de reclamació. 

I... RECORDEU !!! ELS LLIBRES SÓN UN BON REGAL... I ALS XIQUETS I XIQUETES ELS ENCANTEN... Per a fer uns futurs bon lectors, cal llegir i apreciar els llibres...









 


Comentaris

  1. Ho intentarem però és complicat quan iaios, tíos, amistats... volen fer-los regals.
    Pau ha demanat una pissarra "màgica" com la que teniu a clase, és de les blanques de retolador? Espere que no siga la digital!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Li he preguntat quina és la pissarra màgica i ell diu que és la negra de clarió (la de tota la vida),però que és màgica li ho ha ficat ell perquè diu que fa moltes coses, lletres, dibuixos,... per a menjar-se'l. Un bes.

      Elimina
    2. Gràcies, en lo de "màgica" ens havia despistat...

      Elimina
  2. Muy buenos consejos, Marta. A ver si los podemos llevar a cabo estas navidades. Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, a veces no se pueden llevar a cabo todos, pero nunca está de mas recordarlos. Un abrazo.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada